EU-general og professor Kristen Nygaard er død

Professor Kristen Nygaard er død, 75 år gammel. Nygaard, som også var kjent som Nei til EU-generalen, døde plutselig natt til lørdag.

Kristen Nygaard hadde mye av ansvaret for at Norge ikke ble medlem av EU i 1994, ikke minst når det gjaldt Nei til EUs strategiske tenkning i forkant av folkeavstemningen.

Seks år tidligere tok han initiativet til at EU-motstanderne skulle organisere seg – lenge før ja-siden hadde tenkt på det samme. Han ledet Nei til EU fra 1990 til 1995.

Nygaard var i full gang med å skrive bok om den norske EU-kampen da han døde.

Informatikk-pioner

I vitenskapelig sammenheng var Kristen Nygaard, sammen med Ole Johan-Dahl, særlig kjent for programmeringsspråket Simula. Gjennom dette ble grunnlaget lagt for den såkalte objektorienterte programmering – en måte å arbeide med utvikling av edb-systemer som siden er blitt helt dominerende innenfor faget. For dette arbeidet ble de to i 2001 hedret med John von Neumann-medaljen og i 2002 med Turing-prisen. Den siste regnes som informatikkens Nobelpris

I 1990 mottok Nygaard Norbert Wiener-prisen som utdeles for sosialt ansvarlig vitenskapelig arbeide

Kristen Nygaard sto fortsatt midt oppe i sitt virke da han ble revet bort. Blant annet holdt han på med et treårig internasjonalt prosjekt for å ta i bruk en ny undervisningsmetode – Comprehensive Object-Oriented Learning (COOL) – i undervisningen.

St. Olav

Kristen Nygaard var kommandør av St. Olavs-orden, æresdoktor ved universitetene i Lund og Århus, og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han etterlater seg hustru og tre barn.

10.aug. 2002 17:20 (NTB)