Dagsavisen
 
Publisert 11. 08 2002
Nei-general Kristen Nygaard døde i går
Professor Kristen Nygaard er død, 75 år gammel. Nei til EU-generalen, døde plutselig natt til lørdag. «Han vil bli dypt savnet, sier hans nære venn og tidligere nestleder i Nei til EU», Helen Bjørnøy.

av NILAS JOHNSEN

- Kristen hadde den spesielle kombinasjonen av et stort og brennende hjerte, og en fantastisk analytisk evne basert på hans utrolige rikdom på kunnskap, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Helen Bjørnøy.
     
     Nygaard var leder og Bjørnøy nestleder i Nei til EU under oppbyggingen av organisasjonen. Siden har de to vært nære venner.
     - Vi har delt my hygge. Kristen nøt livet, og det er blitt mange koselige kvelder med samtale og litt vin. Kristen ville alltid diskutere dagens samfunn for han hadde slik et brennende engasjement. Jeg vil savne ham dypt, sier Bjørnøy.
     

UNGDOMMELIG
     Nygaard sto bak Nei til EUs strategiske tenkning i forkant av folkeavstemningen i 1994. Seks år tidligere tok han initiativet til at EU-motstanderne skulle organisere seg - lenge før ja-siden hadde tenkt på det samme.
     
     - Det var helt avgjørende for å lykkes at han startet organiseringen så tidlig, sier Stein Ørnhøi, som var nestleder i de siste årene før folkeavstemningen, og overtok ledervervet i Nei til EU etter Nygaard i 1995.
     Ap-politiker og EU-motstander Trond Giske beskriver Nygaard som en ungdommelig og uhyre kreativ person.
     - I tillegg var han veldig lett å samarbeide med. Og det var i stor grad han som holdt Nei til EU samlet, sier Giske.
     Nygaard var i full gang med å skrive bok om den norske EU-kampen da han døde.
     

INFORMATIKK-PIONER
     I vitenskapelig sammenheng var Kristen Nygaard, sammen med Ole Johan-Dahl, særlig kjent for programmeringsspråket Simula. Gjennom dette ble grunnlaget lagt for den såkalte objektorienterte programmering - en måte å arbeide med utvikling av edb-systemer som siden er blitt helt dominerende innenfor faget.
     
     For dette arbeidet ble de to i 2001 hedret med John von Neumann-medaljen og i 2002 med Turing-prisen. Den siste regnes som informatikkens Nobelpris.
     I 1990 mottok Nygaard Norbert Wienerprisen som utdeles for sosialt ansvarlig vitenskapelig arbeide.
     Kristen Nygaard sto fortsatt midt oppe i sitt virke da han ble revet bort. Blant annet holdt han på med et treårig internasjonalt prosjekt for å ta i bruk en ny undervisningsmetode - Comprehensive Object-Oriented Learning (COOL) - i undervisningen
     Kristen Nygaard var kommandør av St. Olavs-orden, æresdoktor ved universitetene i Lund og Århus, og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han etterlater seg hustru og tre barn.